Як навчитися читати по діагоналі

Як навчитися читати по діагоналі
У нашій підсвідомості захована дивовижна здатність — читання по діагоналі. Суть такої техніки полягає у швидкому прочитанні будь-якого тексту. Варто буквально окинути його поглядом, як запам’ятовуються всі подробиці. Отже, щоб навчитися читання по діагоналі, дотримуйтеся основних умов.

Поради
  1. Ніколи не контролюйте і не стежте за напрямком вашого погляду. Не зупиняйте на цьому увагу, сприймайте рух своїх очей, як даність.

  2. Ваша увага повинна охоплювати не певну частину сторінки, а весь суцільний текст. Зробіть ваш погляд широким. Під час читання намагайтеся захопити поглядом якомога більший обсяг інформації.

  3. Ви не повинні рухати очима з боку в бік, намагаючись охопити весь горизонтальний рядок тексту. Навчіться бачити все, не здійснюючи рухів очима.

  4. Якщо ж якесь певне слово чи фраза привернули вашу увагу, то зупиніть погляд і сконцентруйтеся саме на цій області. Таким чином, згадуючи слово, яке вас зацікавило, ви неусвідомлено будете згадувати, про що був весь текст.

  5. Дотримуйтесь техніки вибіркового читання. Суть її полягає в тому, що ви повинні прочитувати всього лише кілька рядків на сторінці, витрачаючи на неї не більше двадцяти секунд. Таке читання і покликане економити ваш час. Із захоплених вами ключових слів формуйте загальні фрази. Так вам стане зрозумілою ідея тексту, ви визначите його загальну тему.

  6. Навчіться пропускати такі звороти, як: «можна припустити», «з цього випливає, що», «як висновок можна запропонувати наступне». Ці фрази не несуть ніякої суттєвої інформації. Техніка читання по діагоналі передбачає виокремлення з тексту виключно сенсу і головної ідеї. А подібні мовні звороти лише розбавляють потрібну інформацію, тому пропускайте їх.

  7. При читанні книги завжди дотримуйтесь правила читати виключно починаючи від верхнього лівого кута і до нижнього правого, що, власне, і є діагоналлю. Прочитуйте текст, зупиняючись лише на головних моментах і виділених фразах, якщо такі є.

  8. Ніколи не перечитуйте вже прочитаний чи переглянутий текст. Так ви заплутаєте свій мозок. Зупиняючись на якомусь реченні або абзаці, ваш мозок сконцентрується лише на цьому обсязі інформації й почне гірше сприймати наступні факти тексту. Тому приділяйте однакову кількість часу всім розділам книги.
16.10.2015
-