Присмак сторінок: в захист паперових книг

Присмак сторінок: в захист паперових книг
Коли знаходишся всередині ситуації, часто не помічаєш її абсурду; варто поглянути зі сторони — і відразу розумієш весь ідіотизм, що відбувається. Відмінний тому приклад — читання, чомусь стало проблемою. Суспільство помітило, що його члени в масі своїй стали менше читати. Тепер усюди йдеться про необхідність читання, про те, як важливо виробити в собі звичку читати і привчити до читання своїх дітей. Кожне видання може похвалитися своєю власною версією необхідного кожній дорослій людині мінімуму літератури (ми не виняток), і це покликане не тільки будити цікавість, а й орієнтувати недосвідченого читача в вируючому і не завжди чистому літературному потоці. А якщо оцінити ситуацію з боку? Це ж повний маразм — відкривати людям очі на те, що їм потрібно читати! — повідомляє ReWork

Чому ми не говоримо про те, що треба їсти або митися? Адже теж треба! У важкі часи кріпосного права читати вміли не всі й мови про необхідність читання не йшлося: селяни працювали цілодобово, а дворяни читали захлинаючись без всяких нагадувань. Після революції лікнеп допоміг усім, і тепер лише рідкісні нещасні люди не вміють складати букви в слова. Думка про те, що потрібно читати, настільки очевидна, що, пояснюючи такі прості речі, відчуваєш себе дурнем. Читати навіть не те щоб потрібно. Це природно.

Так от, електронна книга. Ідеальний девайс для читаючої людини. Вона дозволяє, надмірно не витрачаючись, знайомитися з будь-якою літературою. Це, між іншим, теж будить інтерес до читання. Електронні читалки потрібні і важливі, проте чи можуть вони цілком і повністю замінити паперову літературу? Побуду сентиментальним і запропоную кілька причин не відмовлятися остаточно від затишних паперових книг.

Поезія

Читати поезію в читалці незручно і менш приємно, ніж на папері. По-перше, доводиться набагато частіше гортати. По-друге, це не той формат літератури, щоб сприймати його в електронному вигляді. Частенько в сприйнятті віршів важлива верстка (ті ж самі «драбинки» Маяковського) — з цим електронна книга справляється не завжди.

Книга — це шлях

Коли читаєш, приємно стежити за своїм прогресом: за тим, як закладка від початку поступово переміщається до кінця. Береш у руки книгу і відразу розумієш, яку відстань вже подолав. Поверхнева причина, але тим не менше. В електронній книзі ти завжди на одній і тій же сторінці.

Паперові книги різні

Різний шрифт, обкладинки, ілюстрації, навіть вік — і той різний. Деякі книги я пам’ятаю саме такими, якими прочитав їх вперше: колір обкладинки, текстура на форзаці. Асоціативне мислення дуже потужне, часто воно допомагає нам пригадати деталі змісту або концептуальні завихрення. В електронній книзі ти бачиш завжди одну й ту ж книгу, одну і ту ж верстку.

Букіністичні магазини

Вони неймовірні! Там панує абсолютно особлива, неповторна атмосфера безтурботності. Букіністичний магазин — це острівець законсервованого минулого, це подорож по різних десятиліттях, це, врешті-решт, затишне місце! Нещодавно я був у своєму рідному місті і зустрів там чудесний букіністичний магазин, де було тихо, чисто, по-бібліотечному організовано, а ще там були стільці, столи, Wi-Fi і можливість попити кави з плюшками! Це ж ціла культура, чувак!

Ілюстрації
Може, це модна тенденція (а може, модна в певних колах), але факт залишається фактом: люди почали приділяти велику увагу ілюстраціям в книгах. Виявляється, в світі живе стільки талановитих ілюстраторів! Поняття не маю, як я раніше цього не помічав. Розглядати картинки це не обов’язково дитяче заняття. Ілюстрації ніколи не шкодять книзі. Лише електронній книзі шкодить їх відсутність.

Домашня бібліотека

У цьому аргументі прихована рекурсія. Коли ти купуєш книги, то створюєш собі домашню бібліотеку. Коли у тебе є бібліотека, вона надихає тебе читати і … може, знову купувати нові книги. Погодься, коли під рукою стоять ваблять томи відомих і поки не відомих тобі авторів, набагато простіше знайти привід почитати. Знаю, ми не раз говорили, що не потрібно захаращувати своє житло і мати багато речей, проте кожен знайде в собі слабкі місця. Один мій бро — самий натуральний кепочник, у нього є 15 кепок, а нещодавно він замовив собі ще одну. Для мене такою слабкістю є книги. Не бачу в цьому нічого поганого!

Публічні бібліотеки

Буде дуже сумно, якщо вони припинять існувати. До того ж, далеко не всі книги існують в електронному варіанті — і це, напевно, навіть плюс. Пам’ятаю, у студентські часи, сидячи в бібліотеці і виписуючи щось для диплома, я відчував себе розумником. Крім цього суб’єктивного відчуття, публічні бібліотеки хороші тим, що там завжди можна відкопати щось отаке, дуже цікаве і вкрай тобі необхідне. Можна запитати поради у бібліотекаря або довіритися комп’ютерній пошуковій системі — результати часом краще, ніж після грунтовного серфінгу в мережі.

Можна брати і давати книгу почитати

Нам постійно ніколи зустрітися один з одним, вічно ми знаходимо відмовки, щоб відтягнути момент зустрічі. Тепер не вийде! Ти ж хочеш дістати назад свій цінний фоліант? І потім, обговорювати прочитане теж цікаво. Є шанс, що від пильного ока твого друга не вислизнуло щось важливе, що ти примудрився втратити.

Немає прикрих помилок у верстці

Може, це турбує лише окремих людей, до числа яких належу і я. Однак мені ріже око, коли тире переноситься в початок наступного рядка, коли переноси робляться з волі божої, а ширина прогалин визначається невідомо чим. Крім того, пам’ятається, мені довелося читати в електронному вигляді «Сліпоту» Жозе Сарамаго — там було стільки пунктуаційних помилок, що хотілося кинути читалку і заридати. З паперовими книгами теж бувають такі казуси, але, запевняю тебе, набагато рідше.

Задоволення закрити прочитану книгу

Закриваючи прочитану книгу, відчуваєш набагато більше задоволення, ніж коли вимикаєш читалку. Дуже суб’єктивно, але разом з тим задоволення — це те, заради чого іноді не шкода витратити сто гривень. Особливо якщо це трата не так на пиво, а на книгу.
08.10.2015
-