Чому не рекомендується читати книгу лежачи

Чому не рекомендується читати книгу лежачи
Як приємно після напруженої роботи прилягти на м'якому диванчику з книжкою, журналом або газеткою в руках! Відключитися від світу або навпаки, дізнатися про те, що відбувається десь далеко-далеко.

Читати лежачи задоволення не для ледачих і втомлених. У чому ж справа? 

По-перше, звичайно, читання лежачи шкодить зору. Ні для кого не секрет, що відстань між книгою і очима має бути не менше 33 см. Тримаючи в руках книгу, досить складно зберігати цю умову. Те мережею, то видаляючи книгу, ми постійно змінюємо акомодацію очей, що призводить до швидкого стомлення і головних болів. А для лежачого на боці один край книги знаходиться ближче іншого, що призводить до того ж результату. 

Робота очей ускладнюється ще і неправильним освітленням. Навіть настільна лампа не рятує становища, тому що від тієї, горизонтально книги світло відбивається прямо в очі. 

По-друге, в такому положенні грудна клітка виявляється здавленої, що порушує ритм дихання, а значить, утруднюється кисневе харчування внутрішніх органів — виникає кисневе голодування. Ось з цього, багато «беруть» книжку на ніч в якості снодійного — недолік кисню викликає сонливість. 

По-третє, порушується циркуляція крові. Порушення кровообігу може призвести — страшно подумати — до виникнення застійних явищ у корі головного мозку. Найменше зло, яке ми отримаємо в результаті — це біль у потилиці. 

Що стосується дітей та підлітків, то «лежаче читання» загрожує порушенням постави, захворюваннями хребта. 

Здавалося б, пересівши на стілець, можна забути про проблеми, але — не тут-то було! Довге сидіння викликає геморой і варикозну хворобу. Може, взагалі не читати? 

Виявляється, найбільш безпечна поза для читання — стоячи. Не даремно вчені минулих століть зображалися за спеціальною конторкою або кафедрою. 

Не для ледачих і втомлених таке задоволення! Але це, схоже, той випадок, коли доводиться думати не тільки про приємне, але і про корисне.

Попри все, є чимало людей, що зберегли хороший зір до літнього віку, незважаючи навіть на регулярне читання лежачи. Таку звичку, наприклад, мав Уїнстон Черчілль, який навіть у літньому віці рідко користувався окулярами. Тому читайте, але бережіть свої очі!

Будьте здорові!
 
01.07.2015
-