Читання віршів — чудове нейрофізіологічне тренування головного мозку

Читання віршів — чудове нейрофізіологічне тренування головного мозку
Вчені спостерігали за активністю мозку добровольців в моменти читання творів класиків британської поезії. Дослідники вивчили відповідь мозку практично на кожне слово. Особлива увага приділялася тому, як мозок реагує на складні звороти і незвичайні конструкції.

Щоб зіставити отримані результати з читанням звичайних текстів, вчені переписали твори класиків сучасною мовою і запропонували їх прочитати тим же учасникам дослідів. 

Фахівці виявили, що висока поезія приводить мозок в стан надмірного збудження. Обробивши яке-небудь незвичайне слово або вислів, мозок людини не повертається в первинний стан. У ньому зберігається додатковий нервовий імпульс, що примушує продовжувати читання. 

Вчені пояснюють, що при читанні поезії активувалася зона мозку, пов'язана з автобіографічною пам'яттю. Людина натомість форматувала пережитий досвід відповідно до отриманих вражень.

Автори дослідження зазначають, що переписані звичайною мовою «Отелло», «Макбет» і «Король Лір» не спричиняли ніякого посилення активності мозку. Наприклад, коли вітер назвали лютим, а не шаленим, мозок сприйняв це як належне. Водночас використання Шекспіром епітета «шалений» на адресу вітру мобілізувало нервову систему і примушувало мозок активуватися, щоб розібратися, що це слово робить в даному контексті.

Вчені зазначають, що стимулююча дія поезії зберігається деякий час, тобто мозок продовжує особливо уважно аналізувати і подальші слова.

Таким чином, читання класичної поезії дуже добре сприяє тренуванню мозку.
 
03.07.2015
-