Паперова чи електронна книга — що краще?

Паперова чи електронна книга — що краще?
Ні для кого не секрет, що читання — це добре. Але ще краще, якщо ви будете читати не електронні, а справжні книги.

Всього шість хвилин читання в день достатньо, щоб знизити рівень стресу на 68 %. Численні дослідження показують, що читання — ефективний спосіб уповільнити старіння мозку. Одне дослідження навіть показало, що літні люди, які регулярно читають, в 2,5 рази рідше страждають від хвороби Альцгеймера. Але не всі способи читати в сучасному світі однаково корисні.

Відтоді, як з’явилися «читалки», не вщухають дебати з приводу того, які книги читати — електронні або паперові. Прихильники перших напирають на практичність і зручність, друге — на сентименти. Тепер у любителів паперової літератури з’явилися нові аргументи: вчені довели, що «справжні» книги краще віртуальних.

Дослідження, проведене в 2014 році в Університеті Норвегії, показало, що люди, які читають електронні тексти, значно гірше запам’ятовують історії та порядок подій в тексті. Автор дослідження Анна Менгам дійшла висновку, що тактильний зворотній зв’язок з книжкою працює набагато краще: психологічно людині згадати історію, про яку вона читала на папері, набагато простіше.

Вся справа в тому, що наш мозок чомусь запам’ятовує не саму фактуру, а скоріше її розташування на сторінці. Тому коли текст знаходиться на певній сторінці, в певному її місці, то запам’ятовується краще в силу того, що так нашому мозку простіше структурувати інформацію.

Плюс до всього, якщо ви починаєте читати важку книгу, то шансів, що ви прочитаєте її, набагато більше, ніж у випадку «читалкою». Вся справа в тому, що нам, людям, чомусь важливо відчувати вагу книги в руках і простіше стежити за прогресом в читанні, якщо ми відчуваємо його фізично — в співвідношенні прочитаних і очікуваних своєї години сторінок. І з цим нічого не поробиш: всі ці процеси відбуваються на рівні підсвідомості.

Запам’ятовується текст на папері краще ще й тому, що справжня книга з справжніми сторінками дає політ фантазії для нашої інтуїції і відчуття контролю над ситуацією. Нездатність контролювати текст фізично — робити позначки на полях, загинати сторінки і т.д., обмежують нас і нашу пам’ять.

«Читалки», до речі, ще менше зло. Куди гірше, якщо ви читаєте на смартфоні, планшеті або комп’ютері. Через те, що в текстах багато посилань, нам стає важче зосередитися на безперервності сприйняття тексту. Якщо цей навик не розвивати, ми ризикуємо втратити його взагалі. А ось вміння читати довгі тексти, не піддавшись спокусі натиснути на посилання, — це дуже корисний навик.

І ось ще що. Дослідження, проведене в 2006 році, показало, що коли людина читає справжню книгу, то її увага фокусується на всій довжині рядка, а якщо вона робить це з екрану — тільки на лівому його краї. Це серйозно заважає засвоюваності тексту.

Меріенн Вулф, невролог з Університету Тафтса, турбується, що звичка сучасних людей все і завжди читати на екрані призводить до проблем із сприйняттям довгих текстів. Її дослідження показали, що чим більше люди читають із екранів, тим важче їм зосередитися на довгих текстах.

Загалом, вчені радять нам читати повільно, вдумливо і ні на що не відволікаючись. Якщо практикувати таке читання 30-45 хвилин в день, то мозок навчиться «конструктивному лінійному» сприйняттю інформації. Це, в свою чергу, сприяє зниженню стресу і підвищує нашу здатність до тривалої концентрації.

Також є дослідження, які доводять, що якщо людина читає текст на друкованих сторінках, то більшою мірою співпереживає героям тексту, ніж в тих випадках, коли вона читає електронну книгу.

Читання старомодного роману допомагає заснути. Коли ви читаєте текст на екрані, вашому мозку складно відправити організму команду заснути. А якщо у вас виробиться звичка читати паперову книгу за годину перед сном, то налаштуватися на відпочинок мозку буде значно простіше.

Три чверті американців у віці від 18 років читає хоча одну книжку на рік. Продажі електронних варіантів досягають 20 % від загального числа проданих книг. Тим не менш, у світі, орієнтованому на Facebook і Twitter, можливість відпочити від технологій дасть вам серйозна конкурентна перевага.

Джерело www.rivnist.in.ua
 
16.06.2015
-