Чому важливо перечитувати книжки

Чому важливо перечитувати книжки
Під час читання ми зазвичай відзначаємо для себе важливі думки, але як би сильно вони не запали нам у душу, згодом забуваємо і не втілюємо їх у життя. Це можна виправити, перечитавши книжку.

Більшість людей думає, що, одного разу почувши або прочитавши про якусь думку, вони відразу її засвоять і зміняться самі. Але наша підсвідомість так не працює. За її увагу одночасно бореться безліч різних чинників. Тільки коли ви знову й знову натрапляєте на певну інформацію, їй вдається продертися крізь усі шуми. Тоді ваша підсвідомість починає розуміти, що це справді важливо.

Цей принцип можна застосувати до книжок, курсів, семінарів і практично до всього, з чим ми знайомимося і що вивчаємо, намагаючись змінити свою поведінку.

У всіх нас є книжки, які ми читали не один раз. Сторінки деяких ми гортаємо регулярно, використовуючи їх як джерело натхнення. А є особливі твори, які непогано було б перечитувати раз на рік.

Тож чому корисно перечитувати книжки?

1. Таким чином ви збільшуєте ймовірність запам'ятовування інформації

Всім відомо, що найкращий спосіб запам'ятати щойно прочитане – записати по пам'яті короткий переказ прочитаного. Інший вдалий спосіб запам'ятовування – знову прочитати цю книжку чи матеріал. Мета, зрозуміло, не в тому, щоб бездумно перечитувати щось знову і знову.

Ви можете скористатися методом розробника медіастратегій, експерта з маркетингу й письменника Райана Холідея.

Читаючи книжку, Райан робить закладки на тих місцях, які йому особливо сподобалися, а потім виписує думки з закладених сторінок на окремі картки. Ці картки зберігаються організовано, кожну він відносить до певної теми (категорії), таким чином будь-коли може переглянути найважливіші для нього моменти з будь-якої прочитаної книжки.

Ви також можете скористатися методом, який описує автор книг із бізнесу й комунікацій Кел Ньюпорт.

Кел пропонує під час читання книжки записувати основні найцікавіші думки, й навпроти них проставляти номери сторінок, на яких можна знайти відповідні цитати. Таким чином можна в будь-який час відшукати цитату на потрібну тему й згадати зміст книжки, не перечитуючи її повністю.

2. Ви звернете увагу на щось важливе, чого не помітили, читаючи книжку вперше

Перечитуючи книжку, ви будете дуже здивовані, чому не відмітили деякі сторінки, читаючи її вперше. І таких сторінок може виявитись чимало. Можливо, ви пропустили саме ту фразу або параграф, які були вам найбільше потрібні.

3. Це спонукатиме вас до якихось наступних дій

Вы любите аудіокнижки? Гарний запис, без сумніву, допоможе згаяти час у довгій поїздці в машині. Іноді так хочеться дізнатися, що ж буде далі, що ви навіть проведете в автомобілі зайві кілька хвилин в очікуванні розв'язки.

Можна спочатку прослухати аудіоверсію книжки, а потім, якщо зміст здався вам корисним, перечитати її. Особливо це стосується нехудожньої літератури, яка важче сприймається на слух. Після одного прослуховування такої книжки ви навряд чи щось усвідомите. Слухайте її знову і знову.

Чим частіше ви чуєте одну й ту ж думку, тим глибше вона проникає у вашу свідомість. Повтори ніби загвинчують її до вашого мозку. В результаті ймовірність того, що ви скористаєтесь нею й зробите якісь реальні дії, зростає з кожним новим прослуховуванням або перечитуванням. Повторення веде до навчання, а навчання – до дії.


4. Ефект від засвоєної інформації триватиме набагато довше

Якщо ви колись відвідували конференції, семінари чи інші мотивуючі заходи, вам уже знайоме відчуття емоційного підйому, яке настає після них. В останній день конференції ви відчуваєте, що нарешті настав час змінити своє життя, написати книгу, ідея якої давно крутиться у вашій голові, або ж розпочати нову шалено успішну справу.

За день-два після повернення у звичайне робоче русло весь ваш запал безнадійно зникає, і ви спускаєтеся з неба на землю. Одна з причин цього – оточення й середовище, в якому ви перебуваєте. На заходах все організовано таким чином, щоб максимально вас мотивувати. Згодом цей ефект неминуче зникає.

Отже, з цього випливає, що ми здатні змінювати своє оточення і таким чином досягати оптимальної продуктивності й підвищувати свою креативність. Оточіть себе корисними книжками, перечитуйте те, що вас мотивує. Вплив такої мотивації триває набагато довше, ніж ефект від заходів.

Як розповідає американський мотиваціний оратор Зіг Зіглар, деякі люди зізнаються, що коли їхні справи йдуть зовсім погано, вони вмикають його мотивуючі записи. Це допомагає їм трохи збадьоритися і надихнутися на подальшу роботу. У відповідь Зіг запитує, якого ж дідька люди чекають, поки їхні справи стануть зовсім поганими? Для того, щоб наповнити бак, зовсім не обов’язково спершу повністю спорожнювати його!

Не варто чекати, поки ви перетворитеся на вичавлений лимон. Нехай повторення корисної інформації стане вашою доброю звичкою.

Як краще перечитувати книжки
  • Ви можете просто взяти потрібну книжку і перечитати певний абзац. Заведіть собі спеціальну полицю для книжок, до яких ви таким чином зможете постійно звертатися. Нехай вони щодня дають вам порцію необхідного натхнення.
  • Прочитайте книжку цілком вдруге. Це добре працює в тому випадку, коли вперше ви читали її дуже давно. Ви можете зловити себе на тому, що сприймаєте її зміст зовсім інакше.
  • Поставте аудіокнижку на повтор і переслуховуйте її, аж доки вас не почне від неї нудити. Звучить як катування, але коли ви відчуєте результат цих повторних прослуховувань, вони вже не будуть вас так лякати. Не варто недооцінювати важливість перечитування книжок. Кожне нове читання несе в собі щось нове і корисне. Складно передбачити, чим саме вам допоможе перечитування, але чому б не дати хорошій книзі другий шанс, щоб здивувати вас і, можливо, навіть змінити ваше життя.

Джерело: The Hidden Benefits of Reading a Book More Than Once

29.09.2017
-