Цікаво про історію появи книжок для найменших читачів

Цікаво про історію появи книжок для найменших читачів
Які тільки книжки не стоять на наших книжкових полицях! Але ж колись їх читання було доступне лише багатіям і вважалося привілеєм.

Були часи, коли не існувало ні літер, ні пера, але вже були геніальні письменники. Їхні твори зберігалися не в книжкових шафах, а в пам'яті людей. Усне мовлення вважалося єдиним способом передачі знань. Якось у Римі один чоловік завів собі бібліотеку живих книжок. Торговець-багатій зібрав найздібніших і розумних рабів і звелів їм вивчити його улюблені твори. Незабаром все місто заговорило про людей-книг, а на званих обідах торговець із гордістю демонстрував своє зібрання творів. Але одного разу похвалитися йому не вдалося, в очікуванні чергового твору гості почули: «Вибачте, але в «Іліади» заболів живіт! Він не може піднятися!».

Можна вважати, що історія появи книги почалася з появою писемності, коли твори почали записувати на стінах, корі дерев, глиняних табличках і багатьох інших речах. Наприклад, в Індії писали голкою на пальмовому листі. Підрівнявши краї, його зшивали ниткою. Чимало бібліотек були укладені з глиняних книг. Твори або літописи записували на невеликих глиняних табличках.

Стародавні греки придумали воскові книги. Це були дощечки з квадратною виїмкою, яка заливалася воском. Писали на таких «сторінках» загостреною паличкою, а якщо траплялась помилка, тупим кінцем, наче гумкою, стирали її. У кутах дощечок проколювалися дірочки і їх зв'язували мотузкою.

Попередниками паперу були папірус і пергамент. Книги з папірусу робилися у формі сувою з паличками на кінцях. Читали їх так: лівою рукою тримали початок, а правою розгортали. А от книги з пергаменту були схожі на скриньку. Дерев'яні обкладинки обтягували шкірою, а кутики зміцнювали металом. Кожна книга закривалася на замочок. 

Оскільки друкованих верстатів ще не винайшли, кожну книгу переписували від руки. Художники доповнювали їх картинками.

Винахідником першого друкарського верстата був німецький ювелір XIV століття Йоганн Гутенберг. У ті часи книги дуже цінували і ставилися до них вкрай бережно. У громадських бібліотеках середньовічної Європи книги приковували ланцюгами до полиць або столів. Це не дозволяло винести книгу з бібліотеки.

Отака цікава історія у книжок, які ви щодня тримаєте в руках!

Джерело

04.09.2017
-